Tojás és tejmentesen
Eszter, volt kismamám, anyukám, minap rákérdezett, hogy milyen tej és/vagy tojásmentes blogokat tudnék ajánlani. Eszternél jártam a héten masszírozni - a hordozós anyukákra mindig ráfér egy kis masszírozás :) Míg a nagyit masszíroztam, Eszternek már lediktáltam a legfontosabb tudnivalókat, de megbeszéltük, hogy mindenképpen szülessen ebből egy cikk.
Gondoltuk, mindannyiótokkal megosztom a választ, mert sokan vagyunk érintettek kismamaként, anyukaként, esetleg gyermekeink is.
Nálam a tejallergia a lányom születése után derült ki, a szoptatás alatt. A lányom ugyanis kipöttyösödött. Elmentünk bőrgyógyászhoz, és olyan szerencsénk volt, hogy egy igazi holisztikusan gondolkodó fiatal bőrgyógyász doktor nénit fogtunk ki, aki ahelyett, hogy adott volna egy szteroidos krémet, engem küldött el egy vérvételes allergia vizsgálatra, ami kimutatta, hogy tej (kazein) –és szójafehérje allergiás vagyok. Egyszerű volt a megoldás: 100%-ig kizárni az étrendemből a tej -és szójatartalmú ételeket. Szépen el is múltak a lányom pöttyei, meg az én ekcémám is :) De bevallom, a szoptatás lejárta után már nem tartottam tovább a diétát, egészen tavaly nyárig, amikor is az ultrafutás kapcsán egy biorezonanciás vizsgálatra mentem, hogy minden rendben van-e velem az extrém terhelés sorozat után is, és a természetgyógyász ekkor hívta fel a figyelmemet, hogy komolyabban kellene vennem a tej-szója diétámat, ha komolyan akarom venni az ultrafutást és a versenyzést. Ezzel egyidőben a lányom gasztroenterológiai vizsgálatai tejallergiát igazoltak (laktóz és kazein allergiát egyszerre). Ez adta meg a végső lökést, hogy szolidaritást vállaljak a lányommal, és komolyan vegyem a saját diétámat. Átállítottam az egész háztartást tejmentesre. Elmondhatom, egyáltalán nem volt nehéz!
Vettünk egy gabonatej készítő gépet: a Midzu-t választottuk, és elégedettek vagyunk vele, már fél éve használjuk. Bár a gép nem olcsó, cirka 40.000 Ft volt, kalkulációink szerint a gabonatejek és tejszínek kb. tizedannyiból kihozhatók vele, így 2-3 hónap alatt visszahozta az árát.
Némi kísérletezés után mindent, amibe tej kellett: tejeskávé, kakaó, puding, sütemények, tejberizs, tejbegríz, mákos guba stb. kókusztejjel készítettünk. A kókusztejet két mérőpohár kókuszreszelékből, kicsi kesudióval, csipet sóval, vaníliaőrleménnyel, egy evőkanál vegyes hidegen sajtolt olajjal (oliva, kukorica, tökmag, búzacsíra) és vízzel készítjük, a Soymilk programmal. Rizstejet nem sikerült élvezhető minőségben gyártanunk, sem hideg, sem meleg programmal. Melegen nyákos lett, hidegen ízetlen. Egyéb tejeket nem próbáltunk, de persze bármilyen tejet készíthettek elméletileg pl. mandulatejet, kölestejet, zabtejet, tönkölybúzatejet stb.
Minden olyan ételhez, amibe tejszín vagy tejföl kell, gabonatejszínt készítettünk a Paste programmal. Én egy mérőpohár kölest, fél mérőpohár barnarizst, negyed mérőpohár quinoát és negyed mérőpohár amarantot használok, csipet sóval, két evőkanál vegyes hidegen sajtolt olajjal és vízzel. Ez a tejnél sokkal krémesebb állagú lesz, nagyon jól használható pl. főzelékekbe, krémlevesekbe, szószokba, rakott ételekben.
De készíthettek ezzel a géppel zöldségkrémet is, smoothie-t. Csatolom nektek a receptfüzetet: http://gabonatejkeszito.hu/spg/536445/MIDZU-tejfozo-receptek
A sajtot növényi sajttal tudjátok helyettesíteni. Én pl. a Jókai Patikában veszem. A reszelnivalót és a lapkasajtot is. Van natúr és füstölt ízben is.
A vajat bio margarinnal vagy a Flora Light (laktózmentes) margarinnal helyettesítjük, de csak szendvicsekben, vajas lekváros kenyéren. A sütikbe, palacsintába hidegen sajtolt olajat használunk.
Palacsintát simán tudtok tej és tojásmentesen készíteni. Mi többféle liszttel csináljuk, Scott Jurek sokgabonás palacsintája után szabadon. Erről már korábban írtam egy posztot: http://aquariuseletmuhely.hu/…/tudasb…/taborok/cikk1520.html
Joghurttal, kefírrel én nem kísérleteztem, de elméletileg lehetséges. A gabonatejszínbe laktobacikat kell tenni (kiürítve egy kapszulát), és egészen hasonló ízű-állagú joghurtot illetve kefírt lehet készíteni, mint tejből. Ehhez és sok egyéb jó tipphez ajánlom Nóri Mindenmentes Konyhája oldalát. Nóri fantasztikus, eredetileg gyógyszerész, és tudományos alapokon gondolja újra, hogy bizonyos alapanyagokat hogyan milyen arányban lehet helyettesíteni, hogy a végeredmény egészen olyan legyen, mint az eredeti ? http://www.mindenmentes.hu/
Ezen felül, ha bármit szeretnétek készíteni, és tej és vagy tojásmentesen szeretnéd készíteni, ha beírod a neten az étel nevét, és utána hogy „tej mentes” vagy „tojás mentes”, számtalan receptet fogsz találni, válogathatsz közülük tetszésed szerint ?
Szülésfelkészítőkön, kismama jóga órákon, babás jóga órákon szoktunk beszélgetni az étel allergiákról. A kismamáknak szoktam javasolni, hogy csináljanak laktóz intolerancia fújós tesztet gasztroenterológián, és vérvétellel nézessék meg, hogy nincs-e kazein allergiájuk. Ez már a pocakban lévő babának is fontos, hogy ne bombázzuk, ne terheljük allergénekkel, és fontos lesz a szoptatás alatt is. Rengeteg pocakfájást és sírást lehet megspórolni, ha nem terheljük a baba érzékeny szervezetét. A leggyakoribb allergének: a tej, a szója, a tojás, a glutén. Ezeket próbálhatod elkerülni, csökkenteni. Az első fél évben, a kizárólagos szoptatás idején emellett mindenképpen érdemes kerülni a fehér cukor, fehér liszt tartalmú élelmiszereket, a hüvelyeseket, a K betűsöket (karfiol, karalábé, káposzta stb.), a csokoládét, a kávét. Nyugodtan fogyaszthattok egyéb zöldségeket és gyümölcsöket: lének, smoothie-nak, salátának, egészben. Szendvicseket teljes kiőrlésű pékáruból, sok zöldséggel. Leveseket, főzelékeket, teljes kiőrlésű tésztákat, fehér húsokat, halat, leginkább grillezve, változatos gabonaköretekkel (köles, barnarizs, hajdina, kuszkusz, bulgur, quinoa, amarant), salátákkal.
Kövess minket a Facebook-on!